Tamplarul Andersen si Mos Craciun

Tamplarul Andersen e un om cumsecade si prevazator.in magazia de lemne si-a pregatit din timp costumul de Mos Craciun si sacul cu daruri.
Disponibilitate: In stoc
SKU: ECC707
39,71 lei incl TVA

Grupa de varsta: 3-7 ani
20 x 29 cm / carte cu coperta cartonata / 36 pag.
ISBN: 9786068996707 / An aparitie: 2022
Traducere de: Roxana Marcu-Oniga

Tamplarul Andersen e un om cumsecade si prevazator. În magazia de lemne si-a pregatit din timp costumul de Mos Craciun si sacul cu daruri. Acum, în Ajun, trebuie doar sa se strecoare afara din casa, sa se costumeze, sa ia sania încarcata si sa bata la usa propriei locuinte în chip de Mos Craciun abia sosit de prin nameti.

Dar seara aceasta de Ajun e geroasa si în curte s-a facut un ghetus ca sticla. Nu-i de mirare ca bietul tamplar aluneca si o ia la vale cu sanie cu tot pana ajunge în drum. Unde cine trece tocmai atunci, tot într-o sanie, tot încarcat cu daruri si îmbracat la fel de frumos? Chiar Mosul cel adevarat.

Se ciocnesc cele doua sanii? Inevitabil. Se rostogolesc Mos Craciun si tamplarul Andersen prin zapada, cat sunt ei de mari? Oho, cat colo! Dar e Ajunul si o astfel de întamplare poate ca este un bun prilej pentru a se naste o prietenie frumoasa.

''Tamplarul s-a îmbracat în costumul de Mos Craciun si a scos sania în curte. Era un ger napraznic în seara aceea si o gheata ca sticla se întindea prin toata curtea. Tamplarul abia a facut doi pasi, ca a si alunecat. A cazut cat era de lung peste sanie, iar aceasta a luat-o la vale cu tamplar cu tot si a iesit pe poarta deschisa. Tocmai atunci, un alt om costumat si el în Mos Craciun trecea cu sania pe drum.
— La o parte! a strigat tamplarul Andersen si a încercat din rasputeri sa opreasca, dar masca de Mos Craciun îi statea stramb pe fata si nu vedea mai nimic.
Saniile s-au ciocnit si cei doi s-au rostogolit cat colo în zapada.
— Iertati-ma! a spus tamplarul Andersen.
— O, nu, ba pe mine sa ma iertati, a spus celalalt drumet.
— Hm… Dar se pare ca avem aceeasi treaba. Sunteti îmbracat în costum de Mos Craciun, ca si mine, a spus tamplarul zambind.
Apoi a întins mana si s-a prezentat:
— Tamplarul Andersen.
— Mos Craciun, a spus celalalt si i-a dat si el mana.''


Alf Prøysen (1914–1970) a fost un scriitor si poet norvegian. A lucrat mult si ca jurnalist, scenarist, compozitor si muzician, în special în radio si televiziune. Datorita realizarilor sale din numeroase domenii artistice, a devenit una dintre cele mai mari personalitati culturale din Norvegia celei de-a doua jumatati a secolului XX, iar pe plan international, în urma traducerii povestilor si povestirilor sale în numeroase tari, s-a consacrat ca un important autor de literatura pentru copii. Cartile sale se remarca prin ingeniozitate narativa si umor subtil, îmbinate cu o privire calda si întelegatoare asupra lumii, de un umanism profund.